Perhatian : Virus Komputer Di sekolah

Kepada semua guru SK kuang khususnya guru ICTL,

Makmal komputer sekolah ditutup sementara waktu sehingga diberitahu kelak. Ini kerana kerja-kerja pemulihan komputer makmal yang dijangkiti virus.

Bagaimanapun Pusat Akses masih boleh digunakan. Guru-guru dan murid yang menggunakan Pusat Akses tidak dibenarkan menggunakan pendrive untuk sementara waktu untuk mengelakkan virus ini menjangkiti pendrive seterusnya memindahkan ke notebook dan pc lain.

Kepada guru-guru yang terlibat dengan pemerosesan data sekolah seperti Guru Data dan S/U Peperiksaan sila ambil langkah berhati-hati dan pencegahan awal. Ini kerana virus seperti W32: Virut, Conficker, dll. ini boleh menyebabkan sistem boot gagal berfungsi. Backup data anda dari masa ke semasa.

Sekian untuk makluman.

Terima kasih.

4 Respons

  1. harap semua updatekan anti virus masing2…dan kerapkn imbas (scan). Pada sesaper yg tidak ada anti virus leh guna scan online. taip jer kat google, leh free scan… dan rasanya avg free pun dah dapat detact virus nih…
    http://free.avg.com/66558
    so, keep ur av updated kerna av tanpa update adalah ibarat lap top tanpa bateri (sapa dia la tu…?)

    • ai..cm prnah dgr je cite lptop xde bateri..2 cite seram 2..sebuln tggu bateri baru x smpai2

  2. alhmdulilah…ari2 pc kne update A.V.bukak je pc dah kne update…tul pe yg heromalaya kate tuuu..kne selalu update A.V…virus ni mcm2 ade..kdg2 dah sllu update pon de jugak yg terlepas…aiii mcm pernah dgr jer laptop tnpa bateri…seniman! saborr jee laa….wasalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: